Egy kép, egy történet – A Hó, aki színeket álmodott

Egyszer volt, hol nem volt, egy tél, amely túl hosszúra nyúlt.

A föld fehér takaró alatt aludt, a fák némán álltak, s a világ minden színe elbújt a hópelyhek alatt.

Egyik éjjel, a csillagok közt megszületett egy kis hópehely.

Más volt, mint a többi: kíváncsi, játékos és tele kérdésekkel.

– Miért vagyunk mind fehérek? – kérdezte a többiektől.

– Mert így vagyunk tiszták és szépek – felelték a hópelyhek büszkén.

– De ha minden fehér, honnan tudjuk, hol kezdődik a fény és hol a csoda? – tűnődött tovább a kis hópehely.

A többiek csak legyintettek. De ő nem tudott nyugodni.

A szél magával ragadta, és messzire sodorta. Átrepült erdők, mezők fölött, míg végül egy kisgyermek kezére hullott.

A gyermek a tenyerébe zárta, és elmosolyodott.

– Nézd csak, milyen szép vagy – suttogta. – Kár, hogy el fogsz olvadni.

A hópehely ekkor érezte először, hogy valaki igazán látja őt.

És abban a pillanatban, ahogy a meleg bőrén megolvadt, apró szivárványfény villant fel.

Mintha a színeket ő álmodta volna vissza a világnak.

Tavasszal, amikor az első virág kinyílt, a gyermek ismét az égre nézett.

A hó már nem volt sehol – de a szivárvány ott ragyogott a felhők között.

És ha nagyon figyelt, hallotta a hópehely hangját:

– A színek benned élnek. Csak el kell hinned, hogy elő tudod hívni őket.

A remény nem kívülről jön, hanem bennünk ébred.

Minden tél mélyén ott szunnyad a tavasz első színe.

Hasonló cikkek

repa

Valóban jobban látunk, ha répát eszünk?

Biztos mindenki hallotta már gyerekkorában, hogy egyél répát, mert attól jól fogsz látni a sötétben. Ez a tanács olyan mélyen gyökerezik a köztudatban, hogy szinte reflexszerűen elhisszük, pedig ha jobban belegondolunk, kissé furcsának tűnik. Honnan is jött ez a meggyőződés,

Tovább olvasom »
narancslé

A reggeli narancslé mint szívvédő elixír

Sokan úgy indítjuk a napot, hogy felhajtunk egy pohár frissen facsart narancslevet, és közben eszünkbe sem jut, hogy ennél jóval többről van szó, mint egy egyszerű vitamin-adagról. Miközben élvezzük a savanykás, édes ízeket, a szervezetünkben valami sokkal izgalmasabb zajlik: génjeink

Tovább olvasom »