Szeretnél valami izgalmasat a vasárnapi ebédre, de nem akarsz teljesen elszakadni a jó öreg rántott hús biztonságos, ropogós világától? Akkor ez a cikk neked készült! Mutatok öt olyan kreatív változatot, ami feldobja a klasszikust, de közben megtartja a rántott hús szerethető lényegét: a szaftos belsőt és a ropogós bundát.
1. Sajttal és sonkával töltött rántott csirkemell
Ez az étel egy igazi „comfort food deluxe” – kívül ropogós, belül krémes és sós. A klasszikus rántott csirkemellet egy réteg füstölt sonkával és egy adag olvadós sajttal turbózzuk fel. Sütés közben a sajt megolvad, a sonka íze átjárja a húst, és minden falatban ott lesz a meglepetés.
Tipp: Ne csak trappistával dolgozz! A gouda, cheddar vagy mozzarella szuper választás lehet. A panírozás után tedd a húst 10 percre a hűtőbe, hogy a töltelék ne szökjön ki sütés közben.
Tálalási javaslat: Friss zöldsaláta balzsamecetes öntettel és héjában sült burgonya tökéletes kísérő hozzá.
2. Rántott karfiol – a vegetáriánus klasszikus
Nem kell mindig hús! A karfiol bundázva és kisütve igazi élvezet, főleg ha fűszeres joghurtszósszal tálalod. Kívül aranybarna, belül puha, enyhén diós ízű zöldség – akár főételként, akár köretként is működik.
Variáció: Próbáld panko morzsával vagy szezámmaggal feldobva a panírt, esetleg egy kis curryport keverhetsz a lisztbe, hogy egzotikusabb ízt kapjon.
Tálalási javaslat: Mentás-joghurtos mártogatós, pirított pitakenyér és egy csipet római kömény.
3. Rántott sajttal töltött gombafejek
Ha valami falatnyi, de laktató finomságra vágysz, ez telitalálat. Nagyobb csiperkegombába mehet fűszeres sajtkrém, majd panírozva sütés. Előételnek, bulikajának vagy akár húsmentes főfogásnak is tökéletes.
Tipp: A gombát sütés előtt kicsit sózd be és hagyd állni, hogy kiengedje a levét – így nem lesz vizenyős. A töltelékbe keverhetsz friss petrezselymet, fokhagymát vagy egy csipet chilit.
Tálalási ötlet: Fokhagymás-tejfölös mártogatóval, reszelt citromhéjjal megbolondítva.
4. Rántott csirkeszárnyak – amerikai stílusban
Igen, csirkeszárny is lehet rántott! A trükk a dupla panír és a bő olajban sütés. Fűszeres, ropogós, ujjal ehető élvezet, ami közelebb áll egy házi gyorséttermi élményhez, mint a klasszikus magyar panírhoz – mégis működik.
Extra: Egy kis csiliszószt keverj a tojásba panírozáskor a plusz ízért, vagy süsd meg őket fűszeres panko morzsában. A végén meglocsolhatod egy kis mézes-mustáros szósszal is.
Tálalás: Coleslaw saláta, sült édesburgonya és egy nagy adag tejfölös-fokhagymás mártás.
5. Rántott padlizsán – mediterrán hangulatban
A padlizsán bundázva igazi komfortkaja. Főleg, ha egy kis fetával és paradicsomszósszal tálalod, mint egy olasz nyaralás emléke. A padlizsán húsa krémes lesz, a bunda pedig ropogós – egyszerű, de elegáns.
Kombó tipp: Rizzsel és tzatzikivel főfogásnak is megállja a helyét. Ha bátrabb vagy, készíthetsz belőle padlizsánparmezánt: süss meg több szeletet, rétegezd mozzarellával és paradicsomszósszal, majd pirítsd össze a sütőben.
Tipp: Sózd be a szeleteket sütés előtt, és hagyd állni 15 percet – így a kesernyés íz eltűnik, és jobb lesz az állaga is.
A rántott hús nemcsak sertésből és nemcsak laposan klopfolva létezhet. Egy kis kreativitással minden héten új arcát mutathatja. Kipróbálhatod akár zöldségekkel, töltve, más panírozással vagy épp fűszeres csavarral – a lehetőségek száma végtelen.
Te melyiket próbálnád ki először? Vagy van saját titkos rántott húsos variációd? Oszd meg kommentben vagy posztold egy jó kis fotóval facebookon!